Мобилности по НП "Иновации в действие"

Мобилности по НП "Иновации в действие"

Мобилности по НП "Иновации в действие"

23.06.2021

        На 21 и 22 юни ОУ “Иван Вазов“-гр. Бургас, кв. Банево беше домакин по НП „Иновации в действие“. Гостуваха колеги и ученици  от СУ „Отец Паисий“-гр. Стамболийски и ОУ “Христо Ботев“-с. Кликач, общ. Карнобат.

        Посрещнахме ги по стар български обичай с питки със сол и мед, поднесени им от красиви петокласнички , облечени в народни носии. Гостите разгледаха училището и постоянните изложби, организирани от учителите, ръководители на клубове в училището.

        Първокласниците ги посрещнаха с поздрав и демонстрация на решаване на текстови задачи чрез платформата learning на електронен дисплей. Гостите разгледаха и новооткритият STEM център, и бяха възхитени от демонстационното занятие, поднесено им от учениците от пети клас, участващи в клуб“ Млад учен“, ръководен от г-жа Недялкова. Темата на урока бе „Клетката – основна единица на живота“,  представен чрез програмите Z Space и Mozabook. Урокът приключи с представяне на лабораторно упражнение по химия – извличане на ДНК от растителни клетки.

      Срещата продължи под формата споделяне на успешни иновативни практики, представени чрез презентации от домакините.

        Вторият ден беше още по- вълнуващ , защото гостите имаха възможност да наблюдават бинарен урок в шести клас, подготвен от г-жа Делибалтова и г-жа Христова. Темата на урока бе “Изграждане на взаимоотношенията в класа“ ,като  много умело бе съчетан методът „четене с разбиране“ с игрови подходи и ползване на платформата Mozabook. Урокът бе структуриран върху легендата за Вавилонската кула , като символ на обединението , бяха умело вмъкнати и елементи от предметите: История и цивилизации, География и икономика, Физика и астрономия.

       Гостите имаха възможност да се потопят и в магията на комплекс „Акве калиде“.

       Мнението на всички участници в реализирането на мобилностите по проект „Иновации в действие“ е изключително позитивно , а преживяването- вълнуващо. „Отварянето „ на училищата и възможността за обмяна на иновативни практики със сигурност ще подпомогне участниците да повишат своите компетентности.